donderdag 12 maart 2015

Reflectie PA2: Vertel het Verhaal

1 Over welk religieus verhaal gaat je PA? Geef een korte samenvatting
Ons religieus verhaal komt uit het christendom. Het gaat over een baby Mozes. Hij wordt door zijn moeder in een mandje op de rivier gezet zodat hij niet wordt vermoord. Dan wordt hij gered door een prinses.

2 Waarom heb je voor dit verhaal gekozen?
Ik vond het een erg leuk en interessant verhaal. Ik wist niet precies hoe dat verhaal eigenlijk ging en ook niet dat het verhaal nog verder ging als het moment dat Mozes wordt gered.

3 Via welke kunstvorm heb je dit verhaal uitgewerkt en waarom koos je hiervoor?
Via een fotoroman. Dit leek ons erg passend bij het verhaal. Het is wel een uitdaging om het in foto’s te verwerken maar het was wel leuk. Er zitten ook meerdere personages in het verhaal dus we moesten iets verzinnen wat de personages zou kenmerken want we hadden niet zo veel personen.

4 Hoe is het maakproces gegaan? Benoem wat hierin lastig was en wat goed ging.         
Het maken van ons product ging erg goed. We hadden snel een verhaal wat we wilde verwerken en werkte goed samen. We waren allemaal evenveel betrokken bij het proces en konden door de goede samenwerking snel aan de slag. We hadden de foto’s al gelijk binnen de eerste twee uur gemaakt.

5 Hoe is het eindresultaat geworden? Benoem waar je tevreden mee bent en wat beter had gekund.
Het eindresultaat vind ik erg mooi geworden. Ik had verwacht dat het namelijk niet zo’n mooie fotoroman zou worden maar het ziet er hartstikke leuk uit. Ik ben erg tevreden met onze samenwerking en de snelheid waarin dit ging. We werkte goed door en hadden aan het eind goed de taken verdeeld. We konden namelijk niet met zijn allen achter een computer gaan zitten en een foto gaan bewerken. We hebben de foto’s toen een beetje verdeeld en elkaar bij sommige dingen geholpen. Wel hebben we echt veel tijd nodig gehad voor het bewerken van de foto’s. Omdat we niet al te veel tijd hadden zijn sommige dingen niet heel netjes afgewerkt. Dit had wel wat beter gekund als we net iets meer tijd hadden gehad.

6 Had je al ervaring met het maken van dit type eindproduct?
Nee, ik heb dit nog nooit gemaakt. Wel wist ik dat het handig was om eerst een storyboard te maken maar echt ervaring met het maken van een fotoroman heb ik niet. Ik wist dus ook niet hoe je foto’s een beetje kan bewerken zodat het er wat leuker uit komt te zien. Of hoe je tekst bij de plaatjes kan zetten.

7 Wat verwachtte je van de PA?
Ik verwachtte dat het wel een stuk langer zou duren om het af te krijgen. Maar het ging sneller als verwacht! Ook verwacht ik dat onze plaatjes niet heel goed worden gefotoshopt. Maar dat viel ook heel erg mee.

8 Hoe kijk je terug op deze PA?
Ik vond het erg interessant om te zien hoe je foto’s nou eigenlijk kan bewerken. Misschien is het niet in hele goede kwaliteit gefotoshopt maar het maakt de fotoroman wel leuker. Ook vond ik dat we goed snel beslissingen hadden gemaakt over hoe en wat we precies gingen doen. We gingen snel aan de slag en waren daardoor ook snel klaar. Dit is een heel anders als hoe dit normaal bij mij gaat. Normaal kan ik niet goed de knoop doorhakken en ben ik veel langer bezig met het bedenken wat ik ga doen in plaats van het uitvoeren.

PA2: fotoroman Mozes







donderdag 5 maart 2015

Geloofsovertuigingen

Basis informatie:
Hoe heet de geloofsovertuiging?
Egyptische mythologie: Egyptische mythologie
Griekse/Romeinse mythologie: Griekse mythologie en Romeinse mythologie
Islam: Islam

Hoe worden de volgelingen van de geloofsovertuiging genoemd?
Egyptische mythologie: geen naam.
Griekse/Romeinse mythologie: Griekse mythologen, Romeinse mythologen
Islam: Moslim

Heeft de geloofsovertuiging een bepaald symbool? Haal een plaatje van dat symbool van het internet en voeg het toe. Leg kort uit wat de oorsprong van het symbool is (minimaal 10 woorden).
Egyptische mythologie: het staat voor het goddelijke eeuwige leven. De godenwereld zouden dit teken dragen als teken van hun onsterfelijkheid.
Griekse/Romeinse mythologie: Dit is een van de belangrijke symbolen. Het heet de drietand en staat voor de planeet Neptunus en de Romeinse god Neptunus. Met de drietand kon Poseidon, de god van de zee en schepper van de wateren, aarde en rotsen splijten. Ook kon hij met een stoot van zijn drietand golven laten ontstaan en de aarde laten beven.
Islam: Het symbool bestaat uit een nieuwe maan en een vijfpuntige ster en werd voor het eerst gebruikt in de tijd van sultan Mohammed II. Dat was in het Byzantijnse Rijk, het huidige Turkije.
De oorsprong van het symbool is waarschijnlijk niet religieus, maar inmiddels wordt het algemeen geaccepteerd als symbool van de Islam. De vijfpuntige ster herinnert de moslims namelijk aan de vijf pijlers van de Islam: de geloofsbelijdenis, het gebed, de armenbelasting, het vasten en de pelgrimstocht naar Mekka. En de maan is belangrijk omdat hij de islamitische kalender bepaalt, want elke nieuwe maan markeert het begin van een nieuwe maand. Zo gaan cultuur en religie hier dus hand in hand.

Heeft de geloofsovertuiging een heilig boek of geschrift? Hoe heet dat boek of geschrift?
Egyptische mythologie: Ja, het Boek der Poorten en de Am-Tuat.
Griekse/Romeinse mythologie: nee, de Grieken waren erg creatief met hun verhalen en goden. Zij hadden dan ook geen boek of heilig geschrift. Hierdoor konden de verhalen ook makkelijk worden aangepast tijdens en voor bepaalde omstandigheden.
Islam: De koran

Heeft de geloofsovertuiging een heilige plaats? Noem één of meer voor de geloofsovertuiging belangrijke gebouwen die daar te vinden zijn.
Egyptische mythologie: Volgens mij is er niet echt een heilige plaats.
Griekse/Romeinse mythologie: Vroeger waren er geen speciale gebouwen waar bepaalde plechtigheden werden gehouden, zoals tempels. Maar toen gingen ze in Rome voor elke god een tempel bouwen. Er zijn dus meerdere heilige plaatsen.
Islam: 1. De Heilige Moskee in Mekka die de Kaaba bevat, het Huis van Allah dat door Abraham werd opgericht als referentiepunt voor alle moslims en gelovigen op aarde.
2. De Moskee van de Profeet in Medina, de tweede heilige stad in de islamitische wereld; deze moskee is de eerste moskee die in de geschiedenis van de islam werd neergezet. Het is de moskee waar de islam is begonnen en van waaruit zij is verspreid. Beide moskeeën bevinden zich in Saöedie Arabië in het Midden Oosten.
3. De Heilige “Al- Aqsa” Moskee in Jeruzalem, die een historische gewijde plaats inneemt, doordat hij door Allah gezegend is en in eerste instantie gebruikt werd om de “qibla”, de richting waarin gebeden werd, aan te geven. Voordat de richting van de gebeden in de richting van de Ka’aba veranderde, werd moslims geleerd hun gebeden tot Allah te richten. Voor moslims heeft deze moskee nog een extra betekenis, omdat Profeet Mohammed, vrede zij met hem, door Allah vanuit Mekka naar deze moskee werd gebracht, waar hij een hemelreis onderging en de instructies voor het gebed ontving.

Het ontstaan:
Wanneer is de geloofsovertuiging (ongeveer) ontstaan?
Egyptische mythologie: De Egyptische mythologie is de verzameling van de verhalen over de goden. Het is dus in een viertal millennia ontstaan en ontwikkeld. De ontwikkeling van de Egyptische mythologie begon minimaal 5000 jaar geleden.
Griekse/Romeinse mythologie: Er is niet echt een jaartal te vinden wanneer het ontstond. De Grieken en romeinen probeerde gewoon verklaringen te vinden voor de dingen die ze zagen en bedachte toen verhalen en goden. De mythologie bestaat dus wel al heel erg lang.
Islam: Hoewel het geboortejaar van Mohammed niet met zekerheid kan worden beantwoord, gaat men er van uit dat hij geboren is rond 571. Volgens de islamitische traditie, op veertigjarige leeftijd in het jaar 610, verklaart Mohammed openbaringen van God via de engel Gabriël te hebben ontvangen.

Waar is de geloofsovertuiging ontstaan? In welk land, welke streek, welke stad, welke plek? (kortom, wees zo specifiek mogelijk)
Egyptische mythologie: Belangrijke historische centra waren op zeker ogenblik de scholen van Memphis, Hermopolis Magna, Elephantine en Heliopolis. Het geloof ontstond verder gewoon over heel Egypte. Er werden overal verhalen verspreid over goden. Er is niet echt een beginpunt aan te wijzen.
Griekse/Romeinse mythologie: Het ontstond een beetje overal in het Griekse en Romeinse rijk. Er is niet echt één bepaalde plek aan te wijzen.
Islam: In Medina, dit is een stad in het westen van Saoedi-Arabië, 320 kilometer ten noorden van Mekka.

Was er een specifieke grondlegger van de geloofsovertuiging? Wie was dat? Beschrijf hem kort (minimaal 10 woorden)
Egyptische mythologie: Nee, er was volgens mij niet echt een grondlegger. Wel was er een belangrijke persoon, Osiris. Hij was de zoon van Geb, de god van de aarde, en diens zuster Noet, godin van de hemel.  Volgens oude verhalen was Osiris uit de hemel gekomen en werd hij de eerste koning (farao) van Egypte. In het oude Egypte was hij een zeer populaire god, die trekken van allerlei goden in zich verenigde.
Griekse/Romeinse mythologie: Uranus en Gaea kregen een dochter genaamd Rhea. Zij trouwde met Cronos en Zeus werd geboren. Zeus besloot dat Aeneas de grondlegger moest zijn voor het hele Romeinse Rijk.  Dit is volgens mij niet een grondlegger van de geloofsovertuiging maar die is er denk ik niet echt. Wel is dit waar het geloof volgens mij begon. Maar Cecrops  werd dan weer gezien als de grondlegger van de Griekse beschaving. 
Islam: Dit was Mohammed. Hij was een handelaar in Medina. Hij kreeg via de engel Gabriël verzen van allah door.

Was er een specifiek moment dat van essentieel belang is voor het ontstaan van de geloofsovertuiging? Beschrijf wat er op dat moment gebeurde en waarom het zo belangrijk was (minimaal 30 woorden)
Egyptische mythologie: Er is volgens mij geen specifiek moment dat belangrijk was voor dit geloof. Voor elk verhaal misschien wel. Maar dat zijn er wel erg veel.
Griekse/Romeinse mythologie: Er is niet echt één belangrijk moment. Maar de Trojaanse Oorlog speelde wel een grote rol in de Griekse mythologie. De mythe is gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland rond het jaar 1180 voor Christus.
Islam:
In 622 vond het jaar van de verhuizing plaats. Dit staat voor de lange reis die Mohammed maakte. De stad Jathrib werd vanaf toen Medinat al-Nabi genoemd, de ‘stad van de profeet’. Het markeert het begin van de islamitische jaartelling.

Goden en mensen:
Heeft de geloofsovertuiging één of meerdere goden? Hoe heet de ene god of de oppergod? Beschrijf hem kort (minimaal 10 woorden)
Egyptische mythologie: Het geloof heeft tientallen goden.
Griekse/Romeinse mythologie: Het geloof heeft heel veel goden, maar de oppergod is Zeus. Hij is de heerser van de hemelen en de koning van de goden. Maar dit kwam niet zo maar. Volgens de Griekse mythologie heeft hij eerst een lange strijd moeten voeren met reuzen en Titanen. Zeus koos de berg Olympus als woonplaats voor de goden.
Islam:
Er is maar een god en dit is Allah. Allah betekend God in het Arabisch en is zowel mannelijk als vrouwelijk. Allah staat in de Koran bekend als de Schepper van de hemelen en de aarde.

Als er één god is: noem naast de grondlegger van de geloofsovertuiging nog drie belangrijke mensen. Beschrijf elk van het kort en geef aan waarom ze belangrijk zijn (minimaal 10 woorden per stuk) Als er meerdere goden zijn: noem drie belangrijke goden. Beschrijf hen kort en geef aan wat hun rol is (minimaal 10 woorden per stuk)
Egyptische mythologie: Ra, Isis en Horus waren belangrijke goden. Ra staat ook wel bekend als de zonnegod en werd gezien als de belangrijkste god uit de Egyptische mythologie. Hij zou de schepper zijn van de wereld en alle levende wezens. Isis was de Moedergodin en stond bekend om haar vruchtbaarheid en magie. Met haar magie kon ze zelfs de god Ra om de tuin leiden. De god Horus was de Egyptische valkgod, die de gedaante heeft van een valk en staat ook wel bekend als de hemelgod. Het is de zoon van Isis en Osiris. Wanneer de Farao stierf, ging Horus het lichaam in van de volgende Farao.
Griekse/Romeinse mythologie: De belangrijkste goden zijn de Twaalf Olympiërs. Zij woonde allemaal op de berg Olympus. 2 goden als voorbeeld zijn Hera en Poseidon. Hera was de vrouw en zus van Zeus. Zij is de godin van de vrouwen en van het huwelijk. Zij is vaak met een granaatappel in haar hand afgebeeld. Dit staat symbool voor vruchtbaar bloed en de dood. Dit komt omdat naast dat Hera de godin is van het huwelijk, ze ook erg bekend staat om haar jaloezie en haar wraakzuchtige temperament. Poseidon is een van de broers van Zeus. Hij is de god van de oceaan en zeeën. Ook had hij een handje in het ontwikkelen van aardbevingen.
Islam:
De belangrijkste personen naast Allah zijn de profeten. Drie belangrijke zijn:
-  Ibrahim: ibrahim is binnen de islam een belangrijke profeet en boodschapper, die in het jodendom en christendom bekend is als Abraham. Hij is geboren inBabylonië. Ibrahim komt uit het nageslacht van de boodschapper Nuh via zijn zoon Sam. Tussen het overlijden van Nuh en Ibrahim zitten enkel de profeten Hud en Salih. Dit zou een tijdsbestek hebben van zo'n 1143 jaar. Tussen Hud en Ibrahim zou ongeveer 630 jaar zitten. Algemeen wordt Ibrahim na Mohammed als de belangrijkste profeet in de islam beschouwd.
-  Musa:  is in de islam een boodschapper en profeet die door God naar de kinderen van Israël is gezonden. Musa is tevens de boodschapper van de Tawrat. Hij staat in de Bijbel bekend als Mozes.
-  Mohammed: Mohammed Mekka wordt door moslims en bahá'ís beschouwd als profeet en boodschapper van God.

De moderne tijd:
Heeft de geloofsovertuiging feestdagen? Noem drie van de belangrijkste feestdagen van de geloofsovertuiging en beschrijf kort wat die feestdagen inhouden (minimaal 10 woorden per stuk).
Egyptische mythologie: Ik kan geen feestdagen vinden die komen uit de Egyptische mythologie.
Griekse/Romeinse mythologie: Er zijn heel veel feestdagen. Ik kan niet vinden welke het belangrijkste zijn. Ze vieren namelijk feesten meestal ter ere van goden. Dit zijn er erg veel. Deze feestdagen worden vaak gekenmerkt door de speciale offers, processie en door allerhande wedstrijden en festivals.  Een voorbeeld van een feestdag is het feest van Kore. Deze viering vindt plaats op 6 januari. Deze dag is de Twaalfde nacht uit legenden en sprookjes. Dit is de dag dat de Kelten de drievoudige godin van het lot, de schenkster van goed en kwaad, de weefster van verhalen en bestemmingen en de Morrigan huldigen.
Islam:
dit zijn drie van de belangrijkste feestdagen:
- Het Suikerfeest: het Suikerfeest of het Kleine Feest is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. Het Arabische id-oel-fitr betekent "feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)".
- het offerfeest: Het Offerfeest, Slachtfeest of het Grote Feest  is het tweede Id-feest in de Islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God.
- Asjoera: is een islamitische herdenking en de letterlijke vertaling is 'tiende'. Asjoera wordt dan ook gevierd op de tiende dag van de maand moeharram, de eerste maand van de islamitische kalender.

Hoeveel volgelingen heeft de geloofsovertuiging vandaag de dag?
Egyptische mythologie: Dit kan ik nergens vinden. Sorry.
Griekse/Romeinse mythologie: Dit kan ik helaas nergens vinden. Sorry.
Islam:
ruim 1,5 miljard

In welk(e) land(en) wonen die volgelingen over het algemeen?
Egyptische mythologie: in Egypte
Griekse/Romeinse mythologie: In Griekenland.
Islam:
Marokko, Turkije, Iran, Irak en vaak zijn er ook veel volgelingen in de landen hieromheen.


Groepsonderdeel (vermeld hier ook wie er in je groepje zaten):
Wij, Heleen, Stella, Jeroen en Joyce, hebben gekozen voor de drie geloofsovertuigingen: de Griekse mythologie, het Hindoeïsme en de Islam. We hebben de Griekse mythologie gekozen omdat we het leuk en inspirerend vinden hoe ze overal in de wereld een verklaring voor gaven. Ze verzonnen duizenden verhalen om de wereld om hun heen te ‘begrijpen’. Dit was bijvoorbeeld het weer. Wanneer het lang slecht weer was offerde ze dingen aan de god van het weer om het weer te verbeteren.  Het boeddhisme vinden we interessant en mooi omdat het weergeeft dat je ook blij en gelukkig kunt zijn of zelfs blijer en gelukkiger kunt zijn zonder veel dingen te bezitten en veel geld te hebben. Ook hebben ze mooie verhalen om bijzondere goden heen en verschilt het heel erg van de westerse geloven, cultuur en gewoontes. De goden zien er dan ook erg anders uit. De islam hebben we gekozen omdat het best wel lijkt op het christendom maar toch bijzondere en hele andere tradities heeft zoals de ramadan en het Suikerfeest.

De drie geloofsovertuigingen zijn best wel verschillend van elkaar. Ze geloven wel allemaal in één of meerdere goden. Ook hebben ze allemaal veel bijzondere en mooie verhalen rondom die goden heen. Griekse mythologie en Hindoeïsme hebben allebei heel veel goden maar deze goden zijn wel heel verschillend van elkaar en zien er erg anders uit. Griekse goden zijn bijvoorbeeld vaak heel gespierd en zien er ook vaak menselijk uit. Terwijl de goden in het Hindoeïsme niet zo gespierd zijn maar wel eigenschappen hebben die niet menselijk zijn. Zoals een god met acht armen of een god met een olifantenhoofd. De islam heeft maar een god en mag ook niet worden afgebeeld in tegenstelling tot de andere twee geloven. Allah is dus de enige god en dan ook de schepper van alles. Bij de Griekse mythologie is het zo dat de goden samen de wereld hebben geschept en ze hierbij allemaal een andere rol hebben gehad. Bij het Hindoeïsme heb je wel een oppergod. namelijk Brahman: de schepper. 
 
We vinden het erg mooi hoe de geloven zoveel verhalen maakte om de (vele) goden heen. Deze zijn erg leuk om te lezen. Ze zijn allemaal mooi op hun eigen manier. De Griekse goden bijvoorbeeld hadden allemaal een eigen onderdeel van de wereld waar zij over heersten. Zoals Zeus die de heerser is van de hemelen en de koning van de goden of Hera die de godin is van de vrouwen en van het huwelijk. Zo was er voor alles een verklaring via een god. In het Hindoeïsme hebben goden ieder een eigen karakter en personage. Ze heersen niet over bijvoorbeeld de natuur, wat wel zo is bij de Griekse mythologie. In de islam mag Allah dus niet worden afgebeeld, en weet je dus ook niet hoe hij/zij er uit ziet. Je weet niet wat voor soort persoonlijkheid hij/zij heeft. Net als in het Christendom en het Jodendom geeft de god zijn boodschap via mensen. Deze mensen zijn dan ook heel belangrijk in de godsdienst. Zoals bijvoorbeeld Mohammed die via de engel Gabriel verzen van Allah doorkreeg.  Dus vinden we deze geloven heel interessant omdat ze erg verschillend zijn maar toch ook in de kern op elkaar lijken.